referencer
Læs mere om vores tidligere og igangværende projekter

Fra butik til kontorarbejdspladser i fredet ejendom
Paustians Hus, også kendt som Utzon-Huset, er blevet renoveret med det formål at ændre brugen fra butik til kontorarbejdspladser for en IT-virksomhed.
Kalkbrænderiløbskaj 2 A/S
Byggeledelse, AMK, bygherretilsyn
Paustians Hus, også kendt som Utzon-Huset, er blevet renoveret med det formål at ændre brugen fra butik til kontorarbejdspladser for en IT-virksomhed. Renoveringen omhandler bl.a. etablering af mekanisk ventilation med dertilhørende mekanisk køl, omfattende el-arbejder, omfattende tømrerarbejde, VVS-arbejder, sprinkling mv.
Projektet er udført uden rådgivende ingeniører, med undtagelse af brand og statik, hvilket medfører, at de enkelte fagentrepriser selv har projekteret deres arbejder. DEM har derfor som en del af byggeledelsesarbejdet skulle forholde sig til, om projektet lever op til gældende regler samt om projektet lever op til de krav, der er stillet udbuddet.
Ejendommen er fredet indvendigt og udvendigt, hvilket har medført et tæt samarbejde mellem byggeledelsen og arkitekt, da alle synlige bygningsarbejdere, lige fra valg af radiatorer til fugefarver i klinker, skal godkendes af Slots- og Kulturstyrelsen forud for en ændring. I denne sammenhæng har det været nødvendigt med et tæt samarbejde mellem entreprenørerne og byggeledelsen for at sikre, at alle krav imødekommes.
DEM har i byggeledelsen koordineret med ekstern brand- og konstruktionsrådgiver. Grundet ejendommens udformning, harder været krav om tredjepartskontrol af branddokumentationen, hvilket har medført et ekstra fokus på dokumentationskrav, herunder løbende KS.
Kalkbrænderiløbskaj 2 A/S
Sep. 2021-juni 2022
Energirenovering
Energieffektivisering
Kontor & Erhverv

Høje ambitioner for bæredygtighed på Dragsholm Slot
Med et skarpt fokus på det kulturhistoriske perspektiv, går Dragsholm Slot den grønne fremtid i møde.
Dragsholm Slot
Grøn handlingsplan og energiscreeningsrapport mhp. Green Key certificering.
Dragsholm Slot arbejder hele tiden målrettet efter flere bæredygtige initiativer og energioptimeringer, og ønsker konstant at videreudvikle deres position i den grønne omstilling og sigte efter en grønnere fremtidig branche. Helt konkret ønsker Dragsholm Slot at fremhæve deres bæredygtige omstilling med miljøcertificeringen Green Key. Green Key er turismens internationale miljømærke, som gives til turistvirksomheder, som gør en ekstra indsats for at beskytte miljøet.
Dragsholm Slot har med sin historiske baggrund, formået at bevare slottes æstetik og autenticitet, og samtidig bidraget aktivt til den grønne omstilling, uden at gå på kompromis med slottes helhed. Slottet er fredet, og det blev i 2018 optaget i den prestigefyldte hotel- og restaurant-guide; Relais & Châteaux.
Dragsholm Slot er på egen hånd nået langt i deres bæredygtige omstilling, men valgte i 2022 at indgå i et samarbejde med DEM, for at nå de sidste skridt mod miljøcertificeringen Green Key, blandt andet for at vise omverdenen deres indsats for grøn omstilling i turisme- og hotelbranchen. Samarbejdet mellem DEM og Dragsholm Slot var baseret på støtteordningen SMV:Grøn.
DEM's ydelser
DEM har i projektet udviklet en grøn handlingsplan til Dragsholm Slot, der skal sikre, at Dragsholm Slot kan opnå en Green Key* certificering. Herunder har DEM undersøgt, hvad Dragsholm Slot mangler for at opfylde kravene til Green Key, og har udarbejdet en plan herfor. Blandt andet skal der udføres en energiscreening i forbindelse med ansøgning til Green Key, hvor DEM har udarbejdet en energiscreeningsrapport indeholdende rentable energiforbedrende besparelsesforslag.
Ud fra ovenstående, har Dragsholm Slot nu det endelige grundlag for den fremtidige strategi for opnåelse af en Green Key-certificering. Dvs. en langsigtet plan for fremme af bæredygtigheden både lokalt og internationalt. Planen indeholder desuden interne og eksterne adfærdsregulerende tiltag, som vil fremme bæredygtigheden og integrere den i den daglige drift.
*Green Key er en miljømærkning fra brancheforeningen Horesta, der stiller krav på 13 områder bl.a. CSR, fødevarer, affald, energi, rengøringsprodukter og vand.
Foto: Ida Ejdrup
Dragsholm Slot
Nov. 2022-marts 2023
DGNB & Bæredygtighed
Kultur & Idræt
Kontor & Erhverv

Aarhus Hostel – brugeradfærd i kampen mod et reduceret energiforbrug
Energieffektivitet og CO2-besparelser hos Aarhus Hostel med tilskud fra projektet ECSMV. Aarhus Hostel har udfordringer med gæster som glemmer at lukke vinduer, eller at rum står opvarmet i længere perioder hvis disse ikke benyttes. Der blev derfor arbejdet med brugeradfærd og varmesystemet.
Aarhus Hostel
Energieffektivitet og CO2-besparelser hos Aarhus Hostel med tilskud fra projektet ECSMV.
Aarhus Hostel oplever udfordringer med gæster, som glemmer at lukke vinduer, eller at rum står opvarmet i perioder hvor disse ikke benyttes, særligt fordi gæsterne ingen motivation har for at spare på energien. Der blev derfor fokuseret på opvarmning, muligheder for centralstyring, brugeradfærd og nudging med en revurdering og et holistisk syn på varmesystemet. Særligt beboernes tendens til at dække radiatorerne til, giver udfordringer med afkøling på systemet.
Ejendommen, som bærer præg af tilbygninger og renoveringer af flere omgange, har tidligere fungeret som højskole, og er placeret ud til en større hovedvej, hvorfor vinduer er af høj kvalitet med god lydisolering. Derudover viste screeningen følgende energibesparende tiltag særligt rentable: Dårligt isoleret fjernvarmetilkoblinger, markante linjetab om vinduer, knuste vinduer og en dårligt isoleret opvarmet kælder.
I dag har Aarhus Hostel et opvarmet etageareal på 1.777 m2 fordelt på 64 værelser, køkkener og fællesrum, Bygningen er fra 1941, seneste større renovering i 1995, og blev omlagt til hostel i 2012. Bygningen, hvor facaden generelt set er god, er blevet renoveret løbende. Der er kommet 300 mm isolering på loftet, hulmursisolering i 2015, nyt tag samt 3-lagsruder eller energiruder i størstedelen af vinduerne.
Lokalerne vurderes fornuftige til den funktion de skal servicere i dag, dog blev bemærket lille radiatorkapaciteten i de besigtiget værelser. Der er fundet ældre termostater (+15 år) i alle dele af bygningen, og termostater er af forskellige generationer, hvorfor systemet kan forventes ubalanceret, med ringe effektivitet og stort spild på varmeforbruget til følge.
Beskrivelse af DEM’s rådgiverydelser og funktion
I samarbejde med Aarhus Hostel blev følgende krav til løsningen opstillet:
• Styring af radiatortemperaturer.
• Registrering af at vinduer åbner, så der kan ageres herpå.
• Central styring af termostater.
• Et stabilt signal over hele bygningen.
Nudging af beboer adfærd
Beboerne har ingen motivation for at spare på vand, varme og el, derfor blev der arbejdet med initiativer for at komme det i forkøbet, i form af elektroniske termostater, optimering af varmesystemet og nattesænkning. Implementering af elektroniske termostater giver mulighed for fjernstyring af termostater, men giver samtidigt beboeren mulighed for midlertidig overroll. Efter 2 timer vil termostater falde tilbage til standard setpunkt. Ved åbning af vinduer vil termostater lukke ned.
Udbedring af eftervirkninger fra fjernvarme implementering
Ejendommen er opført med oliefyr eller lignende, som senere er konverteret til fjernvarme. Efterfølgende er der udbygget og efterisoleret løbende, hvorfor varmetabet i rum har forandret sig, og radiatorer er fundet ubalanceret. Dette blev udbedret.
Derudover blev der ved gennemgang af bygningsmassen blev der fundet forbedringstiltag, bl.a. optimering af driftsperioden af kølerum og fund af rentable renoveringstiltag.
Aarhus Hostel
Marts 2022-maj 2022
Energieffektivisering
Kontor & Erhverv

Skab et sundt indeklima og visuel komfort med et lavt energiforbrug
Hos DEM tilbyder vi ingeniørrådgivning indenfor 3 nøgleområder: energi, indeklima og bæredygtighed. Vi stræber efter at levere løsninger, der ikke blot opfylder tekniske bestemmelser, men også bidrager positivt til samfundet og miljøet som helhed.
Varierende bygningsejere
Indeklimaberegninger, dagslysberegninger, energirammeberegninger
Vejen til bæredygtige bygninger
Indeklima:
Vores team af erfarne rådgivere er specialiserede i at udføreindeklimaberegninger med det formål at skabe indendørs miljøer, der fremmer trivsel og komfort.
Vi tager højde for en bred vifte af faktorer, såsom termisk komfort, visuel kvalitet og atmosfærisk indvirkning på indeklimaet. Dette omfatter også identificering af potentielle risikofaktorer som f.eks. overophedning, kulde og træk.
Vores tilgang omfatter avancerede analyser af det termiske og atmosfæriske indeklima. Vi tilbyder bl.a. indeklimasimuleringer ved hjælp af BSim, der giver mulighed for at analysere og visualisere, hvordan indeklimaet i bygninger udvikler sig under forskellige forhold og scenarier.
Udvalgte referencer indenfor indeklima:
Hvinningdal Kirke (Arne Elkjær A/S), Læringscenter Aabenraa (T.E. ApS), Frijsenborg Efterskole (Frijsenborg Efterskole), Post House (Egmont Business Consulting), Helheden Gellerup (Arne Elkjær A/S)
Dagslys:
Gode dagslysforhold er ikke blot væsentlige for at reducere det kunstige belysningsenergiforbrug, men det spiller også en afgørende rolle for vores generelle velbefindende og trivsel.
Vores team af erfarne rådgivere har gennemført dagslysberegninger for mange forskellige typer bygninger, herunder boliger, kontorer og institutioner med henblik på at optimereden visuelle komfort.
Vi er specialister i at udføre nøjagtige dagslysberegninger, der følger standardarden DS/EN17037, iht. bygningsreglementets krav om dagslysadgang og udsyn. Dette omfatter dagslysberegninger iht. 10 %-reglen og beregninger baseret på dagslysanalyser af belysningsniveauer. Vi har ekspertise i at udføre dynamiske dagslyssimuleringer ved hjælp software-værktøjer som BSim, VELUX Daylight Visualizer og Lightstanza. Dette giver os mulighed for helt præcist at analysere skiftende dagslysforhold, herunder solindfald og skyggeforhold, samt identificere potentielle risikofaktorer som blænding.
Udvalgte referencer indenfor dagslys:
Kelleris (Arne Elkjær A/S), Søtoften (Arne Elkjær A/S), Bovieran (ABC Rådgivende Ingeniører A/S), Kanalgaden 3 (Gefion Group A/S)
Energiramme:
Energieffektivisering er nøglen til at fremme en bæredygtig fremtid, der tager hensyn til de sociale, miljømæssige og økonomiske aspekter af bæredygtighed. Energirigtige bygninger reducerer energispild og mindsker det negative miljøaftryk samtidig med, at der opnås økonomiske besparelser. Energivenlige bygninger forbedrer derudover brugerkomforten ved et bedre indeklima.
Hos DEM er vi eksperter i at udføre energirammeberegninger, der dokumenterer, at en bygning efterlever de nødvendige energimæssige krav. En energirammeberegning gør det ikke kun muligt at eftervise bygningsreglementets krav om, at bygningens energibehov ikke overstiger energirammen – men giver også mulighed for at vurdere bygningens energieffektivitet. Dette er afgørende for at kunne regulere og optimere energiforbruget til bygningsdrift herunder opvarmning, ventilation, varmt vand, køling og belysning.
Udvalgte referencer indenfor energiramme:
Sløjfen Hadsten og Stevnstrup Sognegård (VOGNSEN Rådgivende Ingeniører A/S), Malling Dampmølle (Arne Elkjær A/S)
Varierende bygningsejere
Løbende
Energieffektivisering
DGNB & Bæredygtighed
Kontor & Erhverv

Nye energivenlige boliger i Glumsø med grøn profil
Et bredt fokus på bæredygtighed har været blandt visionerne for boligprojektet i Glumsø. Lige fra variation i boligtyper og beboersammensætning, fastlæggelse af materialer med lav GWP-emission, til anvendelse af certificeret træ fra bæredygtig skovdrift i byggeriet.
Birch GM Silkeborg ApS
DGNB-Auditor
Et bredt fokus på bæredygtighed har været blandt visionerne for boligprojektet i Glumsø. Lige fra variation i boligtyper og beboersammensætning, fastlæggelse af materialer med lav GWP-emission, til anvendelse af certificeret træ fra bæredygtig skovdrift i byggeriet, fokus på biodiversitet og drift og pleje af udearealer.
I Søpark Brynet er der opført 66 nye rækkehuse, som er beliggende i naturskønne Glumsø på den nordlige del af Sydsjælland. Projektet blev opstartet i 2021, og taget i brug i 2023. Boligerne er bygget efter skrappe krav ift. indeklima og bæredygtige materialer med et minimum af vedligehold.
Fra tidlig designfase, har der været overvejelser om optimering af blandt andet dagslys, lydforhold og ventilation. Fokus har været på støjdæmpende overflader, lav afgasning fra materialer og det termiskeindeklima ift. sommerkomfort og ventilationsrater.
Der er indrettet plads til cykelparkering og gode forhold for elbiler.
Boligstørrelserne spænder bredt, for at skabe en varieret beboersammensætning, der gør at boligerne både kan bruges af den enlige, det unge par, børnefamilierne og de ældre. Derfor er tilgængelighed også en central faktor i projektet. Flere af badeværelserne er derfor også designet så de kan omdannes til handicapvenlige.
Til de enkelte rækkehuse er der etableret terrasse og have for privatliv, og fra alle terrasser er der direkte adgang til de fælles grønne udearealer, som er placeret i centrum af bebyggelsen. Der bliver således skabt en værdifuld forbindelse mellem boligerne og de rekreative udearealer.
Biodiversiteten er også i fokus. For at bibeholde eksisterende træer, mikroklima og natur i fællesområdet, er der etableret grønne kiler, som lader den omliggende beplantning trække ind i området. Derudover har Birch Ejendomme indgået aftale med firmaet HUMAN Results om at konstruere fuglehuse til forskellige arter, sommerfuglehoteller og flagermuskasser.
Beskrivelse af DEM’s rådgiverydelser og funktion
DEM har varetaget rollen som DGNB-auditor og har bl.a. udarbejdet livscyklus analyser. Projektet certificeres med bæredygtighedsværktøjet FRAME.
Visualisering: Kullegaard Arkitekter
Birch GM Silkeborg ApS
Juli 2021-oktober 2023
Boliger
DGNB & Bæredygtighed
Nybyggeri

Beboerundersøgelse – Sønderborg Andelsboligforening
Sønderborg Andelsboligforening afdeling 22 deltager som demonstrationsprojekt i det EU‐støttede projekt ARV, i samarbejde med bl.a. Danfoss, ProjectZero og DTU. Sammen arbejdes med innovative løsninger, der skal reducere returtemperaturen fra fjernvarmen.
ProjectZero
Udarbejdelse af spørgeramme indenfor rammerne af ARV-projektet. Opbygning af elektronisk spørgeskema samt gennemførelse af undersøgelse og afrapportering.
Sønderborg Andelsboligforening afdeling 22 deltager som demonstrationsprojekt i det EU‐støttede projekt ARV, i samarbejde med bl.a. Danfoss, ProjectZero og DTU. Sammen arbejdes med innovative løsninger, der skal reducere returtemperaturen fra fjernvarmen, og derved give beboerne i afdeling 22 besparelser på varmeregningen.
I dag betaler beboerne en afgift når vandet, der returneres i fjernvarmerørene, har en for høj temperatur. De tiltag, der arbejdes med i projektet, kører i to parallelle spor, og fokuserer på hhv. udvikling af en teknisk løsning ved fjernvarmerørene og udvikling af Living Lab, der er målrettet beboernes adfærd; det undersøges bl.a. hvorvidt beboernes indsigt i egne forbrugsdata, via en app fra Brunata, kan have en hensigtsmæssig påvirkning på varmeadfærden i boligerne, med et reduceret varmeforbrug til følge for den enkelte beboer.
DEM har som led i projektet, udviklet elektronisk spørgeskema og foretaget beboerundersøgelse i afdeling 22.
Sønderborg Andelsboligforening råder over 432 lejemål i afdeling 22 fordelt på 19 blokke. Af de 19 blokke, er 2 blokke (45 lejligheder) udvalgt til test og demo af udstyr, der udvikles i projektet. Resultater fra spørgeskemaundersøgelsen skal efterfølgende sammenholdes med data fra Brunata, og særligt i demoblokkene vil der være fokus på beboernes forståelse og brug af Brunatas app.
Undersøgelsen er foretaget med det primære formål at tilføre viden til projektgruppen om beboernes kendskab til eget varmeforbrug, og de værktøjer de har til rådighed for justering af temperatur og aflæsning af forbrug.
Undersøgelsen forventes gentaget om ét år, med det formål at kortlægge, om der er sket en forandring i beboernes viden og/eller holdning til emnet.
ProjectZero
2023
Boliger
Energieffektivisering

Harrestrup Å Skole – certificering til DGNB-Guld
Københavns Kommune har besluttet at etablere en ny skolestruktur i Valby, den nye Harrestrup Å Skole. Skolen er fordelt på 3 matrikler, som bliver skoleafdelinger i en samlet skole med fælles ledelse og skoledistrikt med én fælles identitet.
Københavns Kommune
Rådgivning vedr. tekniske installationer, indeklima, energidesign, commissioning samt bæredygtighedsledelse i forbindelse med udarbejdelse af ideoplæg, byggeprogram, dispositionsforslag, projektforslag inkl. udbud i totalentreprisen og efterfølgende teknisk bygherrerådgivning.
De 2 eksisterende skoler – Lykkebo og Kirsebærhaven – skal om- og tilbygges til basisafdelinger for elever i 0-5. klasse med i alt 11 spor med tilhørende fritidsordning og -klub, mens en ny afdeling på Torveporten bliver udskoling for 6-9. klasse med 10 spor med tilhørerende junior- og ungdomsklub.
Skoleudvidelsen øger kapaciteten i Valby med fem ekstra skolespor. Skolestrukturen trådte i kraft ved skolestart 22/23. Lykkebo Skole og Kirsebærhavens Skole har i dag samme skoleleder og samarbejder derfor allerede.
Alle 3 byggesager skal certificeres til DGNB-Guld. I projekterne for basisskolerne skal der desuden arbejdes med cirkulær økonomi bl.a. i forbindelse med selektiv nedrivning af eksisterende bygninger.
Som nævnt medfører den nye skolestruktur, at de to eksisterende skoler, Lykkebo Skole og Kirsebærhavens Skole, skal ombygges til basisafdelinger for elever i 0.-5. klasse. I udgangspunktet er der gode forhold på de eksisterende skoler, som er helhedsrenoverede i henholdsvis 2017 og 2019. Begge skoler har store gode udearealer og er velegnede til de yngre elever. De nuværende faciliteter på Lykkebo Skole og Kirsebærhavens Skole skal tilpasses og udbygges, så de målrettes behovene, der knytter sig til indskoling og mellemtrin. Ved Torveporten skal en ny skoleafdeling målrettes de ældste elever i 6.-9. klasse.
Skoleafdelingerne på Lykkebo og Kirsebærhaven vil være i drift under byggeriet, og der vil være fokus på, at der i planlægningen skal vises hensyn til skolens drift og bevarelse af kapacitet i udførelsen.
De 3 byggesager skal udføres én ad gangen med Torveporten som første byggesag. Dette arbejde pågår pt. med udarbejdelse af idéoplæg, byggeprogram og screening af bæredygtighed inkl. DGNB-certificering.

Beskrivelse af DEM’s rådgiverydelser og funktion
Et helt centralt tema for vores udvikling af Harrestrup Å Skole er den bæredygtige tilgang, hvor vi vil være ambitiøse på alle tre hovedtemaer i den samlede bæredygtighed: den sociale, den økonomiske og den miljømæssige bæredygtighed. For at sikre dette, vil vi allerede fra projektets start anvende en holistisk tilgang, der fokuser på alle facetter af bæredygtighed. Dette arbejde baseres på det i Danmark meget anvendte DGNB-værktøj, som hele teamet har stor erfaring med at arbejde med helt fra projektudvikling over projektering til udførelse og ibrugtagning.
Vi vil udvikle Harrestrup Å Skole, så projektet som minimum vil kunne certificeres til DGNB-guld niveau, ligesom vi vil tilstræbe at opnå DGNB-Diamant i f. t. byggeriets arkitektoniske kvalitet.
DEM’s ydelser omfatter teknisk input til idéoplæg og byggeprogram samt, for Torveporten, projektering af tekniske installationer (el, VVS, ventilation og kloak), optimering af termisk atmosfærisk og optisk indeklima, energidesign, commissioning samt bæredygtighedsledelse for disposition- og projektforslag. På baggrund heraf udarbejdes udbudsmateriale for udbud i totalentreprise, hvorefter DEM sammen med det øvrige rådgiverteam overgår til at være teknisk bygherrerådgiver. Omfang af projekteringsydelser for Kirsebærhaven og Lykkebo vil være totalrådgivning for ovenstående ydelser i f. t. udbud i enten hovedentreprise eller totalentreprise.
Københavns Kommune
2022-2032
Nybyggeri
DGNB & Bæredygtighed
Energieffektivisering
Bygherrerådgivning
Uddannelse & Institutioner

Udbygning og modernisering af Solbjergskolen – fra 3 til 4 spor
Aarhus Kommune har truffet politisk beslutning om, at Solbjerg skoles undervisnings- og pasningskapacitet skal udbygges fra 3 spor til at kunne rumme 4 spor med etapevisudførelse og ibrugtagning i perioden marts 2023-maj 2025. DEM har stået for byggeledelse.
Aarhus Kommune
Byggeledelse, granskning
Solbjergskolen står overfor en stærkt stigende elevfremgang, der udfordrer skolens kapacitet, hvorfor der er behov for udbygning og modernisering af skolen nu. I Aarhus Kommune er der derfor truffet politisk beslutning om, at skolens undervisnings- og pasningskapacitet udbygges fra 3 spor (30 klasser) til at kunne rumme 4 spor (40 klasser) med etapevisudførelse og ibrugtagning i perioden marts 2023-maj 2025. Projektets mål er således at udbygge, modernisere og fremtidssikre skolen efter RULL/skoleudbygnings-programmets arealtildelingsprincipper samt efter Aarhus Kommunes indeklimastrategi.
Da tilbygningsmuligheder på skolens matrikler er meget begrænsede, er der stort behov for at arbejde med optimering af de eksisterende arealer og en langt højere grad af lokalefællesskab mellem de forskellige brugergrupper på skolen. Der er derfor i 2020/2021 udarbejdet en helhedsplan for hvordan Solbjergskolen kan udbygges til 4 spor. Dette betyder, at flere brugere skal rykke tættere sammen og i højere grad deles om lokaler og faciliteter, hvilket kalder på ændringer i indretninger, og hvordan skolens brugere tænker og praktiserer undervisning og fritid, samarbejder og organisering. Brugerinddragelse gennem hele projektet vil derfor være et opmærksomhedspunkt for at lykkedes med projektet. Desuden skal de tekniske installationer, herunder særligt ventilation, moderniseres og tilpasses i forbindelse med renoveringen.
Beskrivelse af DEM’s rådgiverydelser og funktion
DEM varetager byggeledelsen i hele udførelsesperioden, der i høj grad bærer præg af, at arbejdet skal udføres med en række del-afleveringer og dermed mange deadlines imens skolen er i drift. Derudover bidrager DEM ved granskninger af både udbudsprojekt og udførelsesprojekt, hvor vores primære fokus er på de tekniske installationer samt projektets bygbarhed.
Under udførelsen varetager byggelederen al koordinering i dagligdagen med skolens brugere, herunder løbende kontakt med skoleleder, teknisk serviceleder samt afdelingsleder for fritidsklubben (Ung i Aarhus). Skolen er i drift under hele udførelsesperioden, hvilket bevirker at mange elever og medarbejdere påvirkes i de ca. 2 år, som udførelsesperioden varer, og dette kan også påvirke arbejdsmiljø, undervisningsmiljø og elevers og medarbejderes generelle trivsel på skolen. For at minimere gener for elever og medarbejdere samt sikre en vellykket proces, er der sikret en tæt koordinering mellem byggelederen og entreprenørerne samt skolens ledelse, teknisk serviceleder, afdelingsleder for fritidsklubben samt andre brugere af skolen, forud for og gennem hele udførelsesperioden. Det er desuden byggelederens ansvar, at der tages højde for gener forbundet med placering af byggeplads, leverancer af byggemateriel, gener i forbindelse med byggeriet (støj, støv, afspærringerm.m.) og hvordan disse kan have konsekvenser for skolens daglige drift. Ind- og udflytning af de forskellige lokaler planlægges grundigt for at det kommer til at foregå så smidigt som muligt, samtidig med, at byggelederen har fokus på overholdelse af de i alt 5 del-afleveringer.
Aarhus Kommune
2022-2025
Bygherrerådgivning
Energirenovering
Energieffektivisering
Uddannelse & Institutioner

Energitjek af etageboligejendomme i Københavns Kommune – et skridt på vejen til en lavere energiregning
Københavns Kommune har gennem mange år ydet tilskud til klimavenlige renoveringer af byens ejendomme, og kommunen står i øjeblikket bag en pulje, der kan søges af ejerne af de københavnske etageboligejendomme.
Københavns Kommune
Udarbejdelse af energimærker, gennemgang af varmecentraler, gennemgang af ventilationsanlæg, koordinering af indsats med ejendomsansvarlige og Københavns Kommune. Afrapportering og overdragelse.
Københavns Kommune har gennem mange år ydet tilskud til klimavenlige renoveringer af byens ejendomme, og kommunen står i øjeblikket bag en pulje, der kan søges af ejerne af de københavnske etageboligejendomme. I det øjeblik en etageejendom er godkendt til tilskud tager DEM over på opgaven og yder kompetent energirådgivning til ejerne, leverer opdatererede energimærker og gennemgang af varmecentraler og ventilationsanlæg mhp. lavere energiforbrug fremadrettet.
Ordningen fungerer således, at private etageboligejendomme i Københavns Kommune, som er enten uden energimærke eller med energimærke E, F eller G, kan søge tilskud fra puljen ’Energitjek’. Puljen giver op til 20.000 kr. i tilskud til et nyt eller opdateret energimærke.
Et energimærke viser hvor energieffektiv en ejendom er, og peger samtidig på hvilke forbedringer, der kan betale sig at gennemføre for at spare på energien. I forbindelse med energitjekket laves desuden en gennemgang af ejendommenes fjernvarmecentral og et eventuelt centralt ventilationsanlæg. Ved gennemgangen vurderes det hvilke forhold som er mulige at forbedre, for at sikre en god drift og eventuelle forslag til energioptimeringer.
Af erfaring ved vi, at en sådan opgave kræver samarbejde og involvering af flere aktører, og et stort fokus på en klar forventningsafstemning mellem de enkelte parter, så eventuelle justeringer kan indarbejdes og tilrettes løbende gennem projektet. For at sikre en høj kvalitet i vores samarbejde med Københavns Kommune anvender vi vores kvalitetsledelsessystem, som består af en række administrative og tekniske rutiner. Vores kvalitetsledelsessystem er implementeret efter og baseret på ISO 9001:2015 – som DEM også er certificeret under – så vi er i stand til at holde en konsistent og høj kvalitet.
Indledningsvist foretager DEM en besigtigelse af de godkendte ejendomme, hvorefter DEM leverer et færdigt energimærke samt et notat vedr. boligforeningens fjernvarme- og ventilationsanlæg for hver enkelt ejendom. Der lægges stor vægt på at materialet skal kunne læses og forstås af ikke-tekniske personer. Til sidst afsluttes opgaven på den enkelte ejendom med gennemgang og præsentation af resultaterne for hhv. energimærket, fjernvarmeanlægget og ventilationsanlægget.
Da de berørte ejendomme har et energimærke på E eller lavere, vil ejendommenes tekniske installationer, herunder fjernvarme og ventilationsanlæg, ofte være i en stand, hvor der er optimeringsmuligheder. De ansvarlige kontaktpersoner for ejendommene vil derfor få anbefalet gode energibesparelsesforslag, der kan nedbringe deres energiforbrug og mindske den samlede CO2-udledning.
Københavns Kommune
2022-2024
Energieffektivisering
Energirenovering
Boliger

Bygningscertificering af Mikado House efter DGNB BIU
Overalt ses et øget fokus på bæredygtige bygninger og boliger, og især EU's taksonomi med nye dokumentationskrav for bæredygtige investeringer har skærpet interessen for at kunne dokumentere bæredygtighed.
C.W. Obel Ejendomme
Facilitering og gennemførelse af DGNB BiU certificering
Mikado House, som er opført i 2010, er et inspirerende og topmoderne flerbruger-kontorhus opført i markant, nutidig arkitektur. Ejendommen ligger i universitetskvarteret i København, sammen med blandt andet DR-Byen, IT-Universitetet og Københavns Universitet Amager. Ambitionen bag Mikado House har været at skabe et kontorhus med ultimative rammer for networking, vidensdeling og synergiskabende fællesskaber. Ejendommen er tegnet af arkitektfirmaet Arkitema.
Overalt ses et øget fokus på bæredygtige bygninger og boliger, og især EU's taksonomi med nye dokumentationskrav for bæredygtige investeringer har skærpet interessen for at kunne dokumentere bæredygtighed.
En nærværende udfordring for hele bygge- og ejendomsbranchen er, at alle bygninger skal være CO2-neutrale i 2050. Dette betyder, at ejendomme skal være mere energieffektive, ressourceforbruget skal reduceres, og vi skal minimere klima- og miljøpåvirkninger – noget der kræver en målrettet, holistisk, men alligevel bygningsspecifik tilgang, og derfor er der god grund til at rette blikket mod en DGNB BIU-certificering og de værktøjer, der kan medvirke til mere bæredygtige ejendomme.
DGNB-systemet for bygninger i brug (DGNB BIU) er designet som et transformations- og styringsværktøj, der understøtter bygningsejere og brugere i udviklingen af en bæredygtig ejendomsstrategi. Ved systematisk at overveje al relevant information om bygningen og dens karakteristika, anvendelse og de reelle forbrugsdata, er systemet med til at skabe transparens og identificere optimeringspotentiale.
Systemet fokuserer på relevante emner målrettet bæredygtig bygningsdrift. Den grundlæggende struktur linker til den velkendte bæredygtighedsmodel med miljømæssig kvalitet, økonomisk kvalitet og social kvalitet. Under disse tre søljer er samlet i alt ni kriterier, der implementeres ud fra den kendte model Plan-Do-Check-Act.
DEM har i 2022-2023 faciliteret og gennemført DGNB BiU certificering af ejendommen Mikado House for ejendomsinvestoren C.W. Obel Ejendomme.
DEM har i den forbindelse leveret alle ydelser i certificeringen, herunder:
· Afholdelse af kickoff
· Handleplan for implementering af virkemidler
· Facilitering af proces
· Udvikling af værktøjer og besvarelse af kriterier
· Dokumentationsindsamling
· Gennemførelse af den endelige certificering
Formålet med afholdelse af kickoff var dels helt fra start at etablere en god kontakt mellem DEM som rådgiver og virksomhedens repræsentanter, samt dels at udvælge de kriterier fra DGNB BIU-manualen, der skulle arbejdes med fremadrettet, for at opnå certificeringen. Kriterierne blev valgt ud fra C.W. Obel Ejendommes egne prioriteter og fokusområder.
Undervejs i projektet er der udviklet værktøjer til at monitorere og analysere ejendommens samlede klimapåvirkning, samt roadmap til at opnå CO2 neutral bygningsdrift.
C.W. Obel Ejendomme
2022-2023
DGNB & Bæredygtighed
Energieffektivisering
Kontor & Erhverv

Boligorganisationen DOMI Bolig: Tilskud til CO2-opgørelse og strategiplan for bæredygtighed via SMV:Grøn
DOMI Bolig har via SMV:Grøn opnået tilskud til udarbejdelse af en samlet CO2-opgørelse og strategiplan for bæredygtighed baseret på fakta og masser af data, samt en grøn handleplan, der sætter fokus på eksekvering af grønne indsatsområder.
DOMI Bolig
Databaseret energiledelse, dataopsamling/strukturering af data i online digital platform, CO2-opgørelse, hands-on handleplan for indsatsområder indenfor bæredygtighed samt idékatalog til adfærdstiltag målrettet beboere.
DEM er ekstern rådgiver på støtteprogrammet SMV:Grøn. SMV:Grøn er et EU-finansieret støtteprogram for danske små og mellemstore virksomheder. Programmet fokuserer på at hjælpe virksomheder, som ønsker at forandre og udvikle sig med fokus på grøn omstilling.
DOMI Bolig har via SMV:Grøn opnået tilskud til udarbejdelse af en samlet CO2-opgørelse og strategiplan for bæredygtighed baseret på fakta og masser af data, samt en grøn handleplan, der sætter fokus på eksekvering af grønne indsatsområder. Projektet kører sideløbende med DOMI Boligs partnerskabsaftale med Odder Kommune, om at reducere boligorganisationens CO2-aftryk med 70 % inden 2030 og en ambition om nul-udledning i 2050.
DOMI Bolig i Odder er en veldreven ambitiøs boligorganisation, der aktivt ønsker at bidrage til den grønne omstilling. På egen hånd er de nået rigtig langt og i 2022 har de indgået en aftale med DEM A/S om at nå det sidste stykke, i ønsket om at hæve barren yderligere for målsætningen om klimaneutralitet.
DEM har i projektet arbejdet med at samle et databaseret overblik over energiforbrug og CO2-aftryk. Dette arbejde har involveret håndtering af mere end en million datapunkter, som har dannet grundlag for den fremtidige strategi med henblik på reducering af den samlede CO2-emission. Den langsigtede grønne strategiplan involverer både adfærdsregulerende initiativer og samarbejde med beboere, ligesom der er arbejdet med at få bæredygtigheden vel integreret i virksomhedens overordnede drift og strategiske beslutninger. Dette har for DOMI Bolig betydet, at der er arbejdet med ”hands-on”-kataloger i forhold til energioptimeringer og bæredygtige renoverings- og udskiftningsarbejder. Herudover er der også arbejdet med en bæredygtig bygherrestandard, som skal være med til at præge fremtidige byggeprojekter til en mere bæredygtig tilvejebringelse.
DOMI Bolig
2022-2023
Boliger
Bygherrerådgivning
DGNB & Bæredygtighed
Energirenovering
Nybyggeri

Boligorganisationen BoVendia: Tilskud til en bæredygtighedsstrategi via SMV:Grøn
Boligselskabet BoVendia har via SMV:Grøn opnået tilskud til udarbejdelse af en samlet CO2-beregning, en nærværende bæredygtighedsstrategi og en grøn handleplan for et udvalg af strategiske indsatsområder indenfor klima, miljø, biodiversitet, affaldshåndtering og renovation.
BoVendia
Planlægning af strategiprocessen, materialer til samt afholdelse af ledelsesworkshop, strategiseminar, præsentationer, CO2-beregning, udformning af strategi (indhold og grafisk layout), handleplan for indsatsområder indenfor bæredygtighed: Affaldshåndtering, en grøn arbejdsplads, energi, vand, grønne områder og renovation af boligmassen.
Boligselskabet BoVendia har via SMV:Grøn opnået tilskud til udarbejdelse af en samlet CO2-beregning, en nærværende bæredygtighedsstrategi og en grøn handleplan for et udvalg af strategiske indsatsområder indenfor klima, miljø, biodiversitet, affaldshåndtering og renovation.
SMV:Grøn er et EU-finansieret støtteprogram for danske små og mellemstore virksomheder. Programmet fokuserer på at hjælpe virksomheder, som ønsker at forandre og udvikle sig med fokus på grøn omstilling.
DEM A/S er ekstern rådgiver på støtteprogrammet SMV:Grøn.
BoVendia er en almen boligorganisation med base i Hjørring. Boligorganisationen blev etableret i 2017, via en fusion af en række boligorganisationer i Hjørring, Sindal og Hirtshals.
Hen over de kommende år vil BoVendia, med input fra medarbejdere og beboere, for alvor sætte den grønne omstilling på dagsordenen, og boligorganisationen har derfor søgt tilskud igennem SMV:Grøn til at få støtte til at udvikle deres bæredygtighedsstrategi. DEM A/S er valgt som rådgiver på opgaven.
BoVendias primære ønske er, at der etableres en synlig bæredygtighedsstrategi overfor både bestyrelse, driftspersonale, beboere og omverdenen. Strategien skal kobles til FN’s Verdensmål og BoVendias generelle forretningsførelse. Strategien skal indeholde klare målbare mål, der skaber synlighed og transparens igennem hele organisationen. Projektet er vigtigt for BoVendia, fordi boligorganisationen ønsker at styrke indsatsen indenfor den grønne omstilling, sådan at de i driften af deres boligmasse fremover får et mere strategisk sigte ift. at tage ansvar for den grønne omstilling.
Se strategien her: bovendia_b-ªredygtighedsstrategi_web.pdf
BoVendia
2022-2023
Boliger
DGNB & Bæredygtighed
Energirenovering
Nybyggeri
Bygherrerådgivning

Alpegården – Ny daginstitution i Egedal Kommune
Egedal Kommune har indgået et strategisk byggepartnerskab med en privat aktør om at skabe attraktive læringsmiljøer for børn og unge, herunder den nye daginstitution i Smørum.
Egedal Kommune
Vores arbejde på den nye daginstitution, Alpegården, har omfattet teknisk projektmateriale som grundlag for udbud i totalentreprise. Projekteringsfasen blev gennemført i juni 2023, hvor DEM har varetaget alle projekteringsydelser vedr. energi, indeklima, bæredygtighed og tekniske installationer (VVS, ventilation, kloak og el). Herudover opstart til svanemærkning.
I det strategiske byggepartnerskab, L:Eg, indgår Egedal Kommune et samarbejde mellem DEM A/S, Juul & Nielsen A/S, Nordic Office of Architecture Danmark, EKJ Rådgivende Ingeniører A/S og Nerd Architects.
Partnerskabets primære formål er at løfte kvaliteten af ejendommenes læringsmiljøer, så de bliver mere motiverende, æstetiske og behagelige at opholde sig i. L:Eg-partnerskabet omfatter indtil videre renovering af 4 folkeskoler samt to nye daginstitutioner med en samlet projektsum op til 400 mio. kr., hvor der er fokus på at skabe mest mulig trivsel for børnene både i forbindelse med læring og i børnenes sociale liv. Hensigten er, at programmet for daginstitutionerne skal kunne benyttes som grundlag for daginstitutioner generelt i Egedal Kommune og ikke kun til de 2 daginstitutioner i Egedal syd og Smørum.
Denne reference tager udgangspunkt i daginstitutionen i Smørum, Alpegården, som omfatter udvidet projektforslag til hovedprojekt.
Den nye daginstitution i Smørum
Daginstitutionen Alpegården skal tilbyde børnene et fysisk, psykisk og æstetisk børnemiljø, som fremmer deres trivsel, sundhed, udvikling og læring. Bygningen skal etableres som del af det nye boligområde i Smørum og danner som udgangspunkt ramme for 4 børnehavestuer og 4 vuggestuegrupper, der arbejder sammen to og to. Hver børnehavestue har som basis 22 børn i alderen 3 år til 6 år, og hver vuggestue-stue har som basis 12 børn i alderen 6 måneder til 3 år.
Organisering af daginstitutionen skal understøtte de pædagogiske principper i et inspirerende og fagligt funderet børnehus.
Stuernes areal etableres som udgangspunkt med samme størrelse, således at der opnås fremtidig fleksibilitet ift. aldersfordelingen, hvor arealet kan udnyttes forskelligt og indrettes efter behov.
Daginstitutionen består af 3 hovedområder:
• Klyngerne – nære børnearealer opdelt i vuggestue- og børnehaveklynger
• Fællesfunktioner, aktivitetsrum og værksteder
• Personalefaciliteter og servicearealer
Bæredygtighed
Bæredygtigheden i projektet sikres ved at fokusere på 6 hovedtemaer: Indeklima, energi, cirkulær økonomi, social bæredygtighed, LAR og biodiversitet samt kloge m². Bæredygtighedsledelse indgår som en højt prioriteret indsats i projektet, hvor hovedelementer bliver analyseret for bl.a. totaløkonomi, miljømæssig påvirkning og sociale parametre. Som et særligt tiltag indenfor partnerskabet skal den nye daginstitution opnå svanemærkning, hvor DEM varetager det indledende arbejde i projekteringsfasen.
Visualisering fra projektforslag: Rubow Arkitekter A/S
Egedal Kommune
2022-2023
Nybyggeri
Uddannelse & Institutioner
DGNB & Bæredygtighed

Energisyn, energiforbrug og besparelsespotentialer – Wihlborgs
Energisyn i store virksomheder er et krav som udspringer af EU’s energieffektivitetsdirektiv (EED) fra 2012, hvor det er foreskrevet, at store virksomheder skal have udført et energisyn hvert fjerde år. Energisynet skal give virksomhederne overblik over deres energiforbrug og besparelsespotentiale.
Wihlborgs A/S
Energisyn
Energisyn i store virksomheder er et krav som udspringer af EU’s energieffektivitetsdirektiv (EED) fra 2012, hvor det er foreskrevet, at store virksomheder skal have udført et energisyn hvert fjerde år. Energisynet skal give virksomhederne overblik over deres energiforbrug og besparelsespotentiale.
De danske regler siger, at virksomheder med over 250 ansatte eller en omsætning på mindst 50 millioner euro og en årlig balance på mindst 43 millioner euro på globalt plan er omfattet kravet om energisyn. Når de omfattede virksomheder har fået foretaget et energisyn, skal de indrapportere dette til Energistyrelsen, som godkender det.
DEM har i 2022 gennemført energisyn i 11 ejendomme ejet af virksomheden Wihlborgs A/S. Wihlborgs er en servicevirksomhed med fokus på erhvervsejendomme, og de råder over en ejendomsportefølje på 2,1 mio. kvm. i Danmark og Sverige. I forbindelse med energisynet har DEM besigtiget ejendommene og foretaget en systematisk gennemgang af virksomhedens energiforbrug og besparelsespotentialer.
I forbindelse med energisynet har DEM besigtiget ejendommene og foretaget en systematisk gennemgang af virksomhedens energiforbrug og besparelsespotentialer.
Resultaterne er sammenfattet i en energisynsrapport for hver ejendom, der indeholder:
• kortlægning af virksomhedens energiforbrug
• analyse af energiforbrugsdata og energieffektivitet
• identificering og kvantificering af omkostningseffektive energisparemuligheder
• oplæg til implementeringsplan for energieffektive tiltag.
I Wihlborgs energisyn har det gennemgående fokusområde været identificering af mulige besparelsespotentialer af eksisterende udstyr i henhold til et driftsøkonomisk sigte. Under udarbejdelsen af energisynet er der fokuseret på bæredygtighed i forhold til miljømæssige aspekter, herunder Wihlborgs’ CO2-udledning.
Energisynets fokus på energibesparelser understøttes gennem beregning af tilbagebetalingstider. Den opgjorte simple tilbagebetalingstid pr. energiindsats er suppleret med en dynamisk model, der skal betragtes som et alternativt vurderingssystem. Modellen tager bl.a. hensyn til levetiden for nye, udskiftede komponenter, følsomheder vedr. energiprisudviklinger og afgiftssystemer. Modellen fastlægger ydermere en intern forretning af den investerede kapital.
Energisynet er foretaget af DEMs godkendte eksperter fra registreringsordningen for energisynskonsulenter samt uddannede energimærkningskonsulenter.
Wihlborgs A/S
2022
Energieffektivisering
Kontor & Erhverv

Forenklet energisyn – Dagbladet Børsen
DEM har i 2022 gennemført forenklet energisyn af Dagbladet Børsens 2 ejendomme samt energiforbrug til transport. I forbindelse med energisynet har DEM besigtiget ejendommene og foretaget en systematisk gennemgang af virksomhedens energiforbrug og besparelsespotentialer.
Dagbladet Børsen A/S
Udførelse og dokumentation af forenklet energisyn, herunder screening af energiforbrug for proces, bygninger og transport.
Energisyn i store virksomheder er et krav som udspringer af EU’s energieffektivitetsdirektiv (EED) fra 2012, hvor af det er foreskrevet, at store virksomheder skal have udført et energisyn hvert fjerde år. Energisynet skal give virksomhederne et overblik over deres energiforbrug og besparelsespotentiale.
De danske regler siger, at virksomheder med over 250 ansatte eller en omsætning på mindst 50 millioner euro og en årlig balance på mindst 43 millioner euro på globalt plan er omfattet kravet om energisyn. Når de omfattede virksomheder har fået foretaget et energisyn, skal de indrapportere dette til Energistyrelsen, som godkender det.
Virksomheder, der er underlagt reglerne om lovpligtigt energisyn, kan vælge at få udført et forenklet energisyn, såfremt alle lokationer, som virksomheden måtte have i Danmark, har et samlet energiforbrug på under 1.000.000 kWh/år.
Det forenklede energisyn indeholder samme elementer som et almindeligt energisyn, men rapporteringen, som skal indsendes til Energistyrelsen, er mindre omfangsrig. Med et forenklet energisyn, lever virksomheden op til kravet i bekendtgørelsen, og får samtidig et opdateret billede af deres energiforbrug.
DEM har i 2022 gennemført forenklet energisyn af Dagbladet Børsens 2 ejendomme samt energiforbrug til transport.
I forbindelse med energisynet har DEM besigtiget ejendommene og foretaget en systematisk gennemgang af virksomhedens energiforbrug og besparelsespotentialer.
Energisynet er foretaget af DEMs godkendte eksperter fra registreringsordningen for energisynskonsulenter samt uddannede energimærkningskonsulenter.
Dagbladet Børsen A/S er ejet af den svenske mediekoncern Bonnier AB som hovedaktionær og den danske mediekoncern JP/Politikens Hus.
Dagbladet Børsen A/S
2022
Energieffektivisering
Kontor & Erhverv
Bygherrerådgivning

Et nyt Finansforbundets Hus – med et godt akustiskreguleret arbejdsmiljø og et energioptimeret indeklima
Finansforbundets Hus, beliggende på Christianshavn i København, er under ombygning og modernisering. Projektets hovedidé er at skabe et åbent og inviterende medlemshus med let adgang til medlemsfunktioner, et forbedret dagligt flow for de ansatte i huset og et energioptimeret indeklima.
Finansforbundets Hus
Projektering og tilsyn af tekniske installationer, energidesign og optimering af termisk og visuelt indeklima
En screening af den eksisterende bygning har ledt til en vurdering af potentialet for hhv. transformering eller blot opdatering på bygningsdelsniveau. Den overordnede bæredygtige strategi går direkte efter at skelne mellem rationelle, funktionelle forbedringer og udelukkende æstetiske transformationer, med det mål at alle transformationer i projektet rummer begge elementer. Det betyder, at nødvendige funktionelle forbedringer og karakterfulde æstetiske opdateringer er ligeværdige dele af det arkitektoniskekoncept.
Et helt centralt element i bygningen er den nye glasfacade i det eksisterende atrium. Derfor har vi gennemført en omhyggelig designoptimering af denne. For at sikre sammenhæng mellem form, funktion, arkitektur, indeklima og energi har vi anvendt Integreret Energi Design (IED), hvor facadedesignet er optimeret, så det respekterer de førnævnte parametre.
Et stort fokus i processen har været den løbende dialog mellem alle projektets parter, da dette altid medvirker til at opnå det bedst mulige resultat.
Beskrivelse af DEM’s rådgiverydelser og funktion:
Gennem IED-processen har vi sikret, at flest mulige passive egenskaber (optimeret vindues-og facadedesign og geometri, velisoleret klimaskærm, passiv solvarme-udnyttelse, dagslysoptimering, m.v.) udnyttes bedst muligt til at sikre god komfort og et lavt energiforbrug.
Et godt indeklima opnås gennem automatisk behovsstyret ventilation med varmegenvinding, god dagslystilførsel, automatisk dagslysreguleret lysstyring, minimering af overtemperaturrisici og anvendelse af indeklima- og allergivenlige materialer.
Ved at optimere dagslysforholdene opnår vi en række gevinster:
- Attraktive arbejdsforhold for husets brugere
- Øget velvære, arbejdsglæde, koncentrationsevne og effektivitet
- Minimering af sygefravær
Bæredygtigt byggeri med et godt indeklima giver stor nytteværdi i f. t. bløde værdier, som typisk er markant større end den økonomiske besparelse fra de hårde værdier (energi- og vandforbrug).
Visualisering: CCO Arkitekter – Illustration fra projektforslag
Finansforbundets Hus
2021-2024
Energieffektivisering
Energirenovering
Kontor & Erhverv

Et moderne, innovativt og bæredygtigt administrations- og sundhedscenter i Gribskov
Et nyt administrations- og sundhedscenter er på vej i Gribskov. Visionen er et moderne, innovativt og bæredygtigt center, der favner borgerne i kommunen og skaber et trygt og fremtidssikret miljø.
Gribskov Kommune
Projektering af tekniske installationer, optimering af energiforbrug og indeklima samt idriftsættelse.
I 2021 påbegyndte Gribskov Kommune byggeriet af et nyt administrations- og sundhedscenter. Omdrejningspunktet for byggeriet er at skabe et imødekommende miljø, hvor kommunens arbejde og funktioner er synlige, og hvor det akustiske og atmosfæriske indeklima er højt prioriteret.
Forvaltningen i Gribskov Kommune råder over de nødvendige kontorpladser til 220 medarbejdere og fællesarealer (funktioner) for borgere og personale. Sundhedscentret omfatter tandpleje, sundhedspleje, genoptræningscenter og er center for hjemme- og sygepleje i kommunen.
Inden for DEMs kerneområder for bæredygtighed, dvs. SDG 7, 11, 13 og 17, har dette projekt specifikt genereret følgende grønne resultater:
• Installation af solceller til leveringaf bæredygtig strøm at opnå en selvforsynende bygning
• Planlægning med henblik på opnåelse afDGNB guld-certificering
• Inddragelse af et stort område tillokal afledning af regnvand fra bygningen.
I forhold til reduktion af CO2-udledning fra rumvarme er de tiltag, der er implementeret for at sikre en høj energieffektivitet, af største betydning for dette projekt, da udledningen ifølge den seneste miljødeklaration fra Helsinge Fjernvarme er 175,5 gCO2-ækvivalenter/kWh. Det er fem gange højere end for eksempel CO2-udledningen målt i København, når HOFOR leverer rumvarmen. Solcellerne kan producere op til 35.000 kWh/år, og med en CO2-udledningsfaktor på 143 g/kWh vil det give en reduktion på 5 tons/år.
Beskrivelse af DEM’s rådgiverydelser og funktion
DEM udfører alt projekteringsarbejde i forhold til de tekniske installationer og optimering af energiforbrug og indeklima. I takt med at byggeriet nærmer sig færdiggørelsen, vil DEM også stå for idriftsættelsen. De tekniske installationer lægger vægt på både æstetik og funktionalitet. Det tekniske design omfatter store luftudskiftninger via diffuse lofter, mens varmepumper forsynet via el fra solcellerne bidrager til et lavt, effektivt energiforbrug. For at sikre et fuldt funktionsdygtigt og optimeret byggeri fra dag ét efter overdragelse af projektet, gennemføres en værdibaseret idriftsættelsesproces for grundig test af funktionaliteten og samspillet mellem de tekniske installationer.
Visualisering: Huset set fra forpladsen / ankomst til administrationshuset. Vilhelm Lauritzen Arkitekter
Gribskov Kommune
2021-2023
Nybyggeri
Energieffektivisering
DGNB & Bæredygtighed
Kontor & Erhverv

Bæredygtighed i almene boligorganisationer
Inspirations- og udviklingsforløb for at bistå almene boligorganisationer, i at sikre en strategisk tilgang til det at tænke bæredygtigt i hele organisationen.
AlmenNet
Udvikling af materialer til, samt aktiv deltagelse ved, 3 workshop-dage, planlægning og facilitering af 4 ERFA-møder af 3 timers varighed blandt projektdeltagerne.
AlmenNet – inspirations- og udviklingsforløb for almene boligorganisationer ifm. klimamæssig bæredygtighed i renoveringsprojekter.
DEM har til projektet udviklet materialer, og leveret ekspertviden, on-site rådgivning, oplæg og sparring til et inspirations- og udviklingsforløb for almene boligorganisationer, faciliteret af AlmenNet. Forløbet var målrettet almene boligorganisationer, der ønskede at arbejde mere med bæredygtighed i deres drifts- eller projektorganisation, og som på daværende tidspunkt modtog støtte fra Realdanias pulje til klimamæssig bæredygtighed i almene boligorganisationers renoveringsprojekter.
Det primære sigte med forløbet har været at bistå boligorganisationerne i at sikre en strategisk tilgang til det at tænke bæredygtigt i hele organisationen, og det målrettede udbytte var derfor at:
• Opnå ny viden og erfaring indenfor den miljømæssige bæredygtighedsdagsorden.
• Få konkrete metoder og værktøjer til at implementere en strategi i egen organisation samt kvalificere eksisterende strategier.
• Give deltagerne et fælles sprog, som de kan benytte ift. deres egen virkelighed.
• Skabe et bredere netværk og rum for vidensdeling om bæredygtige indsatser i den almene sektor.
• Sikre samtænkning af konkrete bæredygtighedsanalyser og strategiske indsatser.
Med henblik på at formidle læringen fra forløbet og dele erfaringer med den strategiske indsats indenfor bæredygtighed blev der desuden afholdt en række ERFA-møder efter ovenstående forløbs afslutning, med agenda indenfor vidensdeling og opkvalificering af det strategiske arbejde.
Forløbet henvendte sig til administrativt ansatte, beslutningstagere, ledende driftsmedarbejdere og den politiske ledelse.
Beskrivelse af DEM’s rådgiverydelser og funktion:
Udvikling af materialer til, samt aktiv deltagelse ved, 3 workshopdage, med følgende agenda:
• Bæredygtighed som strategisk værktøj i almene boligorganisationer, herunder kortlægning af parathed for arbejdet med bæredygtighedsledelse.
• Bæredygtighed i egen organisation - Hvordan får vi en kvalificeret debat om vores bæredygtighedsprofil og hvor ligger potentialerne?
• Giv strategien liv – hvordan skaber vi engagement blandt beboere, personale og omverden?
Planlægning og facilitering af 4 ERFA-møder af 3 timers varighed blandt projektdeltagerne.
AlmenNet
2021-2022
DGNB & Bæredygtighed
Energirenovering
Boliger
Energy Audit

Et nyt energimuseum på et fundament af bæredygtighed og cirkulær tænkning
Et eksisterende energimuseum skal blive til et nyt energimuseum, med fokus på bygningernes bæredygtige og energimæssige ydeevne i hele livscyklussen. Igennem sine bæredygtige og bevidste til- og fravalg i både bygninger, museale fortællinger og drift af museet udvises et socialt ansvar.
Energimuseet
Idé, dispositionsforslag og udarbejdelse af byggeprogram. Bæredygtighed, commissioning, IED/teknik.
Som museum er energimuseet ét af samfundets mest betroede institutioner, og har som vision at være et forbillede på succesfuldt samspil imellem bevarelse af kulturarv, fremsynet vidensformidling og bæredygtig og ansvarlig museumsdesign og drift.
Visionen er at skabe et bæredygtigt museum, som honorerer behovet for at opholde sig i sunde og bestandige bygninger og et attraktivt landskab, men også at skabe et museum, som ikke driver rovdrift på klodens ressourcer, ikke bidrager til uhensigtsmæssige klimaforandringer eller negative menneskelige påvirkninger. Intentionen er derimod, at museet bidrager positivt til de globale og lokale mål for bæredygtig udvikling. Det sker igennem projektets fire bæredygtighedskvaliteter – de miljømæssige, sociale, økonomiske og kulturelle kvaliteter.
FNs Verdensmål: For at sikre en bred og international profil identificeres og dokumenteres projektets kvantitative og kvalitative bidrag til opfyldelsen af FN's Verdensmål. Verdensmålene er den globale rammesætning for projektets bæredygtighed, og for hvert af de for projektet relevante verdensmål og tilhørende delmål identificeres bidraget til den globale bæredygtige udvikling.
DGNB certificering: Det er målsætningen at Det Ny Energimuseum DGNB certificeres og som minimum opnår det ambitiøse bæredygtighedsniveau, DGNB Guld. DGNB er bæredygtighed sat på formel og ved aktivt at arbejde med DGNB i projektet sikres en høj grad af bæredygtighed i tilblivelsen af det nye energimuseum såvel som drift og vedligehold af museet. Grundet den aktuelle udmatrikulering samt ejerforhold er det selve Hovedbygningen som certificeres. Det omkringliggende landskab og øvrige bygninger undergår samme tilgang til bæredygtighed, men indgår ikke i selve certificeringen.
Genbrug: De store mængder materialer i de eksisterende bygninger rummer værdifulde ressourcer, som kan anvendes i sin direkte eller bearbejdede form eller anvendes andetsteds i bygningerne – alternativt i udendørs museale installationer. Et eksempel er dele af hovedbygningens karakteristiske murværk, der står uberørt efter ombygningen, og dermed indgår i sin fulde og eksakte form i den fremtidige hovedbygning.
Generelt tænkes de nye belægninger som bæredygtige. Det vil sige de enten udføres som direkte genbrugte af fliser fra selve området, eller alternativt fra anden part. De direkte genbrugte fliser og sten, suppleres med nye betonsten med højt indhold af genbrugt og nedknust beton. Eksempelvis vil områdets SF-sten i beton kunne nedknuses og indgå i nye sten. SF-sten egner sig dårligt til direkte genbrug, da deres tekniske kvalitet mindskes ved optagning og ressourcemæssigt er stenene bekostelig af genbruge.
Beskrivelse af DEM’s rådgiverydelser og funktion
DEM varetager bæredygtighed, energikoncept og commissioning. Vi har til projektet grundigt skitseret de kommende processer for energikonceptet og commissioning. Energikonceptet for det kommende museum er, at forbruget skal optimeres igennem Integreret Energidesign (IED), med bl.a. grønne tage, solceller, renovering af klimaskærm og opsamling af regnvand til brug i toiletter. Commissioning processen vil blive set som et kvalitetsstyringsværktøj, der ultimativt resulterer i funktionsdygtige og korrekt indstillede tekniske anlæg, samt sikrer en optimal overgang fra projekt til drift. For at opnå dette er det essentielt, at commissioning processen foregår sideløbende med det generelle projektforløb.
Energimuseet
2021-
Bygherrerådgivning
DGNB & Bæredygtighed
Kultur & Idræt
Energieffektivisering
Energirenovering

SeniorBo Struer – lavenergiboliger med fokus på et sundt indeklima
Seniorer i Struer kan nu udleve drømmen om at bo i et bofællesskab. Sunde og bæredygtige seniorboliger, der tilbyder private rammer og muligheder for socialt fællesskab og interaktion med omgivelserne.
Struer Kommune
Identificering og implementering af relevante FN verdensmål i projektet.
En nedlukket bank er blevet omdannet til seniorboliger – cirka 20 individuelle boliger med fællesarealer og en central placering ved gågaden og havnen i Struer.
DEM har stået bag projektet sammen med Struer Kommune, Realdania, Lejerbo, Pluskontoret og antropolog Max Pedersen – og missionen har været at vise værdien i at bruge de eksisterende kvaliteter i transformationen til boliger.
I en inddragende proces demonstrerede projektet, hvordan den eksisterende bygnings og stedets kvaliteter kunne udnyttes i samspil med arkitektoniske værdier samt økonomiske og tekniske optimeringer med minimal miljøbelastning. Derigennem kunne der skabes sunde og bæredygtige seniorboliger, der nu tilbyder private rammer og muligheder for socialt fællesskab og interaktion med omgivelserne.
FNs verdensmål danner ramme og retning for Seniorbo Struers værdier, og i DEM ville vi gerne vise hvordan man tilgodeser både den miljømæssige, den sociale og den økonomiske bæredygtighed. Projektets bæredygtighedsinitiativer har bidraget til opfyldelse af FNs verdensmål, hvilket har gjort det muligt at kommunikere og dokumentere projektets bidrag til målopfyldelse ved udpegelse af relevante FN verdensmål og delmål.
Bæredygtighed er indtænkt i hele Seniorbo Struers livscyklus og i alle processer for projektets tilblivelse. Boligerne er lavenergiboliger med fokus på et sundt indeklima, og beboerne har blandt andet fået medbestemmelse på indretning af fællesarealer. Derudover holdes driftsomkostningerne lave.
Projektet ønskede at bidrage til byggebranchens udvikling indenfor bæredygtigt byggeri og har derfor deltaget i afprøvning af kravene formuleret under den frivillige bæredygtighedsklasse, som helt eller delvist skulle opfyldes som specificeret.
I projektets indledende fase træk vi de potentielle kommende beboere med ind i beslutningerne om, hvordan et sådant projekt kunne få mest mulig succes. Udover ideer til bæredygtighed, fik vi også gode ideer til temaerne ’fællesskabet og byen’ og ’fællesskabet og inde-/udeliv’.
Struer Kommune
2021
Boliger
Byudvikling
DGNB & Bæredygtighed
Bygherrerådgivning

Kanalgaden 3 – kontorbygning omdannet til sociale seniorboliger
Et unikt bofællesskab for voksne uden hjemmeboende børn, hvor beboerne har gode muligheder for at mødes gennem både inde- og udefaciliteter. Genanvendelse af den eksisterende bygningsressource medfører en bæredygtig profil for projektet. Boligerne skal certificeres til DGNB Sølv efter 2020 manualen.
Gefion Group A/S
DEM har varetaget rollen som DGNB-auditor og stået for bæredygtighedsledelse og diverse delydelser i projektet, herunder dagslysberegninger, LCC og LCA-beregninger.
DGNB-certificering af nye seniorboliger på Kanalgade 3
På Kanalgaden 3 i det centrale Albertslund er der opført 88 lejeboliger. Den smukke kanal som har navngivet gaden, løber på øst- og sydsiden af bygningen. Alle lejligheder har direkte adgang til egen terrasse eller altan, hvor beboerne kan nyde udendørslivet og en flot udsigt over Albertslund. Bofællesskabet byder bl.a. på tagterrasse med en motionssti og siddemiljøer, et gårdrum med orangeri med biopejs, fællesrum med spisefaciliteter med tilhørende terrasse.
Byggeriet i de to nederste etager er transformeret fra en eksisterende kontorbygning, hvor hovedkonstruktionen og dele af facaderne, som er i beton, er genbrugt, omdannet og bygget i varierende højder op til 5 etager.
Der har været et bæredygtigt fokus på at forlænge bygningens levetid, ved at transformere og renovere frem for at bygge helt nyt. Ved at bevare så meget som muligt af det eksisterende byggeri er ressourceforbruget minimeret, og den indlejrede CO2 i bygningens materialer er bevaret.
Mulighed for at mødes med naboerne
Bofællesskabet blev i udviklingsfasen af projektet gennemtænkt i samarbejde med en antropolog, hvor der er lagt stor vægt på det sociale samvær mellem beboerne. Inde og ude, er der etableret forskellige faciliteter som skaber fundament for et godt fællesskab. En motionssti langs tagfladerne og trapperne, der forbinder de forskellige niveauer, giver mulighed for at strække benene, og spredt over niveauerne er der indrettet forskellige siddemiljøer. I det centrale gårdrum finder man derudover et fint kvadratisk orangeri med biopejs, som også indbyder til samvær og afslapning.
Indenfor danner et fællesrum centrum for større eller mindre forsamlinger, hvor en foldedør giver mulighed for opdeling til mindre rum. Et hobbyrum/værksted er til rådighed til praktiske formål og gæsteboliger står klar til overnattende gæster.
Projektet har vægtet et godt indeklima, særligt mht.dagslys. De store vinduespartier sikrer et flot lysindfald fra alle sider af bygningen.
Foto: Gefion Group A/S
Gefion Group A/S
2020-2023
Boliger
DGNB & Bæredygtighed
Energirenovering
Nybyggeri

Nyt HF & VUC center i Helsingør med kig til Øresund
Det ny HF og VUC i Helsingør er et levende studiemiljø for kursisterne med en attraktiv arbejdsplads for undervisere og administration.
HF & VUC Nordsjælland
Udvikling af energikonceptet samt projektering af bygningsinstallationer.
Inspirerende undervisningsmiljø med geografisk central beliggenhed i Helsingør.
Det nye VUC/HF markerer sig i gadebilledet på Kongevejen og udstråler tydeligt, at hér ligger en attraktiv skole. Placeringen kunne ikke være bedre: Kongevejen tilbyder allerede smukke og inspirerende rammer, med et klassisk læringstræ i midten af den kommende skolegård og med kig til Øresund.
Fra hovedindgangen mod nord i skolegården, møder man umiddelbart receptionen, venteområde og vejledningen. Herfra træder man videre ind, ind fællesarealet – et generøst, uformelt rum med plads til mange typer af aktivitet, som fælles arrangementer, åbent hus eller foredrag. Som et varmt element i rummet ligger en stor trappe, som dels fungerer som adgang til 1. sal og de øverste lokaler samt uformelt siddeområde til rekreativ adspredelse.
Beskrivelse af DEM’s rådgiverydelser og funktion
DEM har forestået udarbejdelse af energidesign hvor der er arbejdet med en kombination af mekanisk og naturlig ventilation. Den naturlige ventilation foregår i det store fælles- og atriumområde, mens indeklimaet i undervisningslokaler sikres med mekanisk ventilation. Der er desuden arbejdet med en dynamisk solafskærmning der dynamisk forsøger at afskærme indeklimaet fra overophedning samtidig med at sikre et optimalt lysindfald til rummene.
De tekniske installationer er projekteret skjult over loft og i skakte med øje for at sikre mest mulig fleksibilitet for ejendommens brugere. De brandtekniske installationer er løst via brand- og røg-udluftning samt røg-gardiner der muliggør at en brandsikker bygning uden brug af sprinkling.
HF & VUC Nordsjælland
2020-2022
Nybyggeri
Energieffektivisering
Uddannelse & Institutioner

Fra dataanalyse til implementering af rentable energirenoveringstiltag
Screening og analyse af 112 etagebolig-bygninger i København, med henblik på energimærkning og energioptimering for bygherre, Kereby ApS.
Kereby ApS
Teknisk rådgivning. Herunder udarbejdelse og indberetning af energimærker, screening af varmecentraler, screening af øvrige tekniske installationer kommunikation med bygherre samt beboere.
Med et ønske om at energioptimere en ejendomsportefølje, der dækker over ca. 2.300 boliger og 500 erhvervslejemål, der næsten alle var beboede eller udlejede, og dertil med en begrænset mængde tilgængeligt data og tegningsmateriale, stod bygherre, Kereby ApS, med en stor opgave. Projekt ”Operation Energy” blev derfor en realitet, og DEM startede med at skabe et samlet overblik og strukturere en proces.
Foruden regulær energimærkning af bygninger, var formålet med projektet ligeledes at udvælge og prioritere de bygninger, der havde behov for energioptimering, og endelig at implementere disse tiltag.
Projektet var overordnet inddelt i 3 faser:
Fase 1: Indledende screening
Fase 2: Ejendomsanalyse
Fase 3: Energirenovering og efterfølgende udarbejdelse af energimærker
OPERATIV ANVENDELSE AF ENERGIMÆRKER
I Fase 1 blev al relevant data for de aktuelle ejendomme indsamlet og systematiseret. Offentligt tilgængeligt data – inklusiv seneste energimærke-rapporter – såvel som ejendomsdata fra bygherre, blev brugt for at identificere hvilke bygninger, der havde behov for fornyelse af energimærke, samt for hvilke ejendomme det var relevant at undersøge muligheder for energioptimering.
De udvalgte bygninger fra Fase 1 blev efterfølgende besigtiget i Fase 2, og de nye og opdaterede energimærkerapporter blev brugt operativt til yderligere at præcisere hvilke bygninger, der havde behov for energioptimering.
BESKRIVELSE AF DEM’S RÅDGIVERYDELSER OG FUNKTION
DEM har på de individuelle ejendomme været teknisk rådgiver, og foruden den indledende besigtigelse af ejendommene, blev der udført inspektioner af både bygningsinstallationer, varmecentraler og bygningernes klimaskærm, og senere udvalgt rentable og fornuftige energirenoveringstiltag.
Da stort set alle ejendomme i projektet var beboet, blev valg af renoveringstiltag – så vel som det generelle projektarbejde – foretaget med mest mulig hensyntagen til beboerne i ejendommen. DEMs beboerkontakt bestod bl.a. af formel varsling, beboermøder samt ad hoc henvendelser fra enkelte lejere.
DEM har gennem projektet været ansvarlig for energimærkning af alle projektets ejendomme, hvilket har resulteret i indberetning af mere end 100 energimærker.
Kereby ApS
2020-2022
Boliger
Energieffektivisering
Bygherrerådgivning

100% bæredygtigt feriehus – kortlægning og analyse af danske feriehuses tilstand i forhold til bæredygtighed
Kortlægning og analyse af den generelle tilstand indenfor bæredygtighed i et udsnit af danske feriehuse. Opgaven var udbudt af Feriehusudlejernes Brancheforening i samarbejde med den erhvervsdrivende fond Dansk Kyst- og Naturturisme, som en del af det større hovedprojekt ”100% bæredygtigt feriehus”.
Feriehusudlejernes Brancheforening
Facilitering af processen, databehandling og -analyse, informationsmateriale og rapporter
DEM har i perioden 2020-2021 arbejdet med kortlægning og analyse af den generelle tilstand indenfor bæredygtighed i et udsnit af danske feriehuse. Opgaven var udbudt af Feriehusudlejernes Brancheforening i samarbejde med den erhvervsdrivende fond Dansk Kyst- og Naturturisme, som en del af det større hovedprojekt ”100% bæredygtigt feriehus”, støttet af Danmarks Erhvervsfremmebestyrelse.
Opdraget til opgaven var undersøgelse af graden af bæredygtighed for 400 feriehuse på tværs af 11 kommuner i Danmark mhp. på at komme med anbefalinger til, hvad det kræver at bevæge de danske feriehuse i retning af en grøn omstilling. Målet var at bidrage til et grønnere Danmark via mere klimavenlige sommerhuse og en mere grøn og bæredygtig turisme.
Baggrunden for projektet var det store fokus på bæredygtighed og grøn omstilling, vi som samfund oplever i dag. På tværs af de offentlige og private sektorer arbejder man med initiativer, der har til formål at fremme bæredygtighed, og mange danskere – og feriehusejere – stiller krav om mere grønne og klimavenlige alternativer. Dette gælder også danske og udenlandske turister, som efterspørger mere bæredygtige ferier herunder mere klimavenlig overnatning.
Slutrapporten rummer kortlægning og analyse af den generelle tilstand inden for bæredygtighed i danske feriehuse, med det primære fokus rettet mod en kortlægning af husenes tilstand ift. energioptimering.
Rapporten bygger på undersøgelse af 235 danske feriehuse i 11 udvalgte kommuner. Feriehusene er undersøgt ved en besigtigelse i januar-juni 2021 og ledsaget af en spørgeskemaundersøgelse blandt de tilhørende feriehusejere, og projektet rummer derfor en større database med oplysninger om de enkelte feriehuse (størrelse, beliggenhed, udlejning, benyttelsesgrad mv.) samt detaljerede informationer om husenes klimaskærm, indeklima, opvarmningsform og energiforbrug.
Der findes ca. 220.000 feriehuse i Danmark, og skønt kortlægningen kun omfatter en lille del af disse, så belyser rapportens resultater standen i de medvirkende feriehuse. Konklusionerne herfra vil kunne være til gavn for og inspiration til flere udlejere og ejere af feriehuse i hele landet.
Beskrivelse af DEM’s rådgiverydelser og funktion
Facilitering af processen og databehandling og -analyse.
Udarbejdelse af:
- Udvælgelsesmatrice for et repræsentativt udsnit af feriehuse
- Registreringsark og vejledninger til besigtigelsesmedarbejdere fra de deltagende turistdestinationer/bureauer
- Informationsmaterialer til feriehusejere
- Individuelle feriehusrapporter til feriehusejerne samt slutrapport til ordregiver.
Feriehusudlejernes Brancheforening
2020-2021
DGNB & Bæredygtighed
Boliger

Vi fandt desværre ingen resultater for din søgning. Henvendelser vedrørende firmaet, vores projekter eller billedmateriale kan ske til: