Besøgscenter på Skamlingsbanken

Published

Slået op:

May 5, 2020

På det smukke og historiske Skamlingsbanken i Kolding, har der over længere tid været et besøgscenter under opførelse. Siden 1843 har stedet været et folkeligt og nationalt samlingssted, med tilbagevendende grundlovsstævner, mindehøjtidelighed 5. maj ved klokkestablen, samt teater- og sangarrangementer.

Desværre er det ikke alle danskere der ved ret meget om Skamlingsbanken, og det vil bygherre Kolding kommune gerne lave om på, og dermed gøre det klart for de besøgende, hvad dette sted kunne og kan i dag.

Skamlingsbanken ligger på det højeste punkt i Sønderjylland, i et unikt kuperet landskab som er skabt under den sidste istid. Fra toppen er der udsigt over Lillebælt mod øst, det flade Jylland mod vest og det gamle grænseområde mod syd.

Ambitionen med besøgscentret er, at skabe en ramme for formidling af landskabet og stedets historie i en større sammenhæng, der perspektiverer fortid, nutid og fremtid. Kendskabet til Skamlingsbanken skal nå bredere ud, og stedet skal vedblive at være et folkeligt forsamlingssted.

Kolding kommune skriver:

Når verden har forandret sig omkring danskerne eller danskerne har ønsket at ændre verden, så har Skamlingsbanken været platformen hvorfra budskaber er ”råbt” ud. Gennem historien var dette samlingsstedet for tusinder, der brændte for noget, havde et budskab og ville samles med andre i et fællesskab omkring en sag – ligesom det har været samlingspunkt for forlystelse og samvær. Skamlingsbanken har fungeret som talerstol for de kvinder og mænd, der kæmpede for retten til at tale dansk, for kvinders valgret, for en fredeligere verden og imod den nazistiske fremmarch. De har alle talt her på Skamlingsbanken. Deres forskellige kampe og fortællinger har manifesteret sig lag på lag og til sammen skabt historien om Skamlingsbanken. Lidt ligesom Skamlingsbankes ikoniske støtte på stedets højeste punkt. Her er lagt sten på sten – fortælling efter fortælling. De har skabt fortællingen om Skamlingsbanken som en talerstol, der bliver lagt mærke til – et facebook-opslag med meninger fra de seneste 173 år. For Skamling er samling – når forandringens vinde blæser…

På en diskret placering i landskabet under en græsklædt bakke, skal Besøgscentret ligge. Det kommer til at rumme udstilling, café, butik, toiletter samt en storslået udsigt ud over Skamlingsbanken gennem det store glasparti, som udgør bygningens ene sidevæg.

Vi har projekteret al VVS, ventilation og belysning + el, internet og automatik, samt haft fagtilsyn og kvalitetssikring i udførelsesfasen af de disse områder.

Skamlingsbanken i morgensolen
©2020 Palle Peter Skov
Skamlingsbanken i morgensolen
©2020 Palle Peter Skov
Skamlingsbanken i morgensolen
©2020 Palle Peter Skov
Skamlingsbanken i morgensolen