BÆREDYGTIGHED I FOKUS PÅ DANMARKSHISTORIENS STØRSTE SPEJDERLEJR


Kunde:
Sønderborg Kommune
Projektnavn:
Spejdernes Lejr 2017
Periode:
2016-2017
Areal:
420 hektar
Samarbejdspartnere:
Project Zero A/S

 

Spejdernes Lejr 2017 var, med ca. 40.000 deltagere fra ind- og udland, Danmarks største spejderlejr nogensinde. Lejren blev afholdt fra d. 22. juli til d. 30. juli 2017 på Kær Vestermark ved Sønderborg.

Anlægsarbejdet på lejrområdet begyndte i juni 2016, hvor rør og ledninger blev gravet ned, og der blev anlagt grusveje samt Danmarks største sceneområde med plads til 100.000 publikummer. Cirka en måned før selve lejren begyndte der at komme gradvis flere spejdere til en etableringslejr, som skulle opbygge logistikken med de store telte til aktiviteter og bespisning.

Sønderborg Kommune satte bæredygtighed i fokus på Spejdernes Lejr 2017, og som vært for Lejren var det Sønderborg Kommunes mål i samarbejde med Spejderne at gøre lejren så bæredygtig som muligt igennem sjove aktiviteter og showcases og i samspil med lokale partnere.

DEM har forud for lejren udarbejdet en masterplan for, hvorledes lejren kunne blive CO2-neutral i drift og i forbindelsen med transport af lejrdeltagerne.
Ifølge beregninger ville transport udgøre langt den største belastning i CO2-udledningen fra lejren – nemlig hele 86 procent. Derfor blev der i Sønderborg Kommune udviklet et koncept, hvor muligheden for at vælge grøn transport til lejren blev markedsført over for alle lejrdeltagere.